Anhöriga till apnoiker är också drabbade

Snarkande man och vaken kvinna

Delar du sovrum med din nära och kära som inte bara snarkar utan även har andningsuppehåll?  Då vet du vad sömnbrist är. Ofta är det du som delar sovrum med en apnoiker som först märker att partnern har andningsuppehåll, sömnapné.

Det är tyst, tyst och så kan det braka loss med snarkningar för att åter bli tyst, tyst. Väntan på just snarkningarna kan vara förödande. Lever han? Oron, tystnaden, och väntan på snarkljuden är mycket störande.

Har du möjlighet att spela in några nattliga sekvenser på t ex mobiltelefonen så kan du få din partner att förstå. Och kanske få hen att inse faran med att förneka den dåliga sömnkvalitén. Att träffa en kunnig läkare och få testa sin sömn kan bli en vändpunkt.

Som anhörig kan du vinna mycket på att få din partner att testa sin sömn. Och få behandling. Det är i dagsläget enkelt. Kontakta en sömnklinik,  eller få en remiss till en sådan på vårdcentralen. Undersökningen är enkel och smärtfri. Läs mer under Få professionell hjälp av en sömnklinik

Behöver din partner behandling och låter sig få adekvat behandling så får ni båda ett mycket bättre liv. Och förmodligen mycket längre. Det är numera heller inget problem med att resa med t ex en CAP eftersom de är relativt små och lätta. På flyg räknas den dessutom som medicinsk utrustning och räknas därför ej med i bagagevikten.

Skulle CPAPen inte fungera någon natt så är det inte någon fara. Det  viktiga är den längre kontinuiteten i behandlingen.

Några citat från anhöriga

Som att ha försöka sova bredvid en lätt motorcykel som vrålstartar då och då

Att aldrig få sova en hel natt tär på förhållandet

Utan CPAP skulle det nog blivit soffan för evigt!