Aktuellt

Brownie toppad med rostad kokos

BrownieBjörn Frantzén berättar:

Slå in luft i äggvitorna tills de är så styva att man kan vända bunken upp och ner. Det här är en brownie som lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl. Brownien blir superluftig och härligt dubbel med en obakad chokladsmet som rejäl topping. Att den sedan är enkel att göra och slå ihop till ett härligt familjefika, ett födelsedagskalas eller som lördagsgodis, är ju bara en fördel.

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Om sötningsmedel

Även en del sötningsmedel kan påverka blodsockret, direkt eller indirekt.

Stor påverkan: vanligt socker, druvsocker, mjölksocker
Viss påverkan: maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol, fruktsocker
Ingen påverkan: aspartam, acesulfam K, cyklamat, sackarin, sukralos, stevia

En del sötningsmedel tål inte upphettning och får om man hettar upp dem en obehaglig bismak.

Överdosera inte sötningsmedel – det kan lätt bli alldeles för sött! Även om det står att de är utbytbara 1:1 mot socker så brukar det inte bli bra om man följer den rekommendationen. Vi brukar ta 50–70 procent av den vanliga sockerdoseringen.

Brownie toppad med rostad kokos

Hela receptet innehåller ca 90 g kolhydrater.

Ingredienser:

Choklad
140 g smör
140 g mörk choklad i bitar
5 äggulor
5 äggvitor
140 g sötströ

Topping
kakaopulver eller kakaonibs (kros­sade rostade kakaobönor)
1 dl kokosflingor, rostade
1 dl hackade, rostade, salta jordnötter

Gör så här:

Choklad
Smält smör och choklad i ett vatten­ bad. Vänd ner äggulorna under visp­ ning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något.

Glansig maräng
Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tillsätt det söta lite i taget under vispningen. Vänd försiktigt ner marängen i choklad­

Grädda
Klä en form (20–22 cm i diameter) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter. Låt svalna. Bred på med resten av chokladsmeten (som alltså inte gräddas utan serveras som en mousse).

Topping
Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.