Aktuellt

Medlemsmöte med bett

Prick 18.00, efter mingel, kaffe och smörgås, inledde ordförande Gert mötet med att hälsa alla välkomna, särskilt då alla nya medlemmar och utställarna från ResMed, Philips och SomnoMed som var kvällens värd.

Ulla Söder, ett bekant ansikte för många av oss apnoiker i hela Sverige, avtackades ordentligt för sina insatser på Apnéföreningens möten och all hjälp hon bistått medlemmarna med genom åren. Vi, och ResMed, mister en riktig klippa som går i pension. Vi hoppas dock få se henne fler gånger, nu i egenskap som hedersmedlem.
Gert fortsatte med att redovisa några av turerna kring stoppet av upphandlingen. Nu efterfrågas föreningens synpunkter! Hans spring i Landstingshuset och alla samtal med partierna har lönat sig. För alla parter!

Intresse väcktes för apnébettskena

Intresset för apnéskenor väcktes ordentligt av dagens föreläsare Tony, eller som han heter på riktigt, Antoine El Khoury. Han är tandläkare i botten men fick efter en nackskada svårt att jobba som det på heltid. Han såg ett annat behov och började specialisera sig på att anpassa bettskenor till sömn- och snarkpatienter 2006. Olika skenor passar till olika bett och vi ser olika ut i munnen med olika antal tänder. För Antoine räcker det med två tänder för att lyckas med att få till en apnéskena som hjälper.

En bettskena har en enda uppgift: Att öppna luftvägarna. Men vi ser alla olika ut både till kropp och i mun så alla olika skenor måste anpassas individuellt. Hans samarbete med SomnoMed verkar vara fruktbart.
Generellt sägs att apnéskena fungerar som bäst upp till 30 andningsuppehåll/timmen men Antoine har anpassat skenor till patienter med betydligt fler andningsuppehåll med bra resultat. Alla apnoiker kan, och vill ju inte, ha CPAP. Av de ca 7 000 som behandlas i Stockholm för apné så är det hälften som har apnébettskena.
Han berättade även att bidraget från landstinget är detsamma för alla skenor, dyr som billig. Och att högkostnadsskyddet gäller för alla patienter, dvs patienterna betalar lika mycket. En apnéskena håller utan att behöva modifieras i ca 5-6 år. Ofta längre.

Så gör du

Är du intresserad av att prova ut en skena så ska du vända dig till vårdcentralen eller ett sömnlabb för att få en remiss så du får undersöka om du har apné eller inte. Visar det sig att du har sömnapné kan du få en ny remiss till en tandläkare för att prova ut en skena om det bedöms räcka. Alla tandläkare fixar inte att ta fram en bra apnéskena. Kanske dags för dem att vakna när det gäller sömnapné. Men sömnlabben känner till de som kan.

Kvällen avslutades med att styrelsen tog storslam i lotteriet. Vi bar hem fler vinster. Kan berätta att lakritsen var god och avnjöts tillsammans med det nya goda, vita, vinet från Sydafrika i helgen.
Nästa medlemsmöte är den 12 december och då vankas det skinka och julgröt.
/Ludde

Ulla Söder får diplom
När Ulla Söder får Diplomet av Gert förevigar Dan Vikström ögonblicket.
Vann på första medlemsmötet
Ordförande Gert valde Amorevinet som förstapris
Philips var där…
Resmed var där…
… och SomnoMed var där.