Webbplatsen använder cookies för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål och val.

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator. En permanent cookie ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionscookie lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare. Vi samlar inte in och sparar inte uppgifterna som överförs till vår hemsida.

Vår webbplats innehåller länkar till tredje parts webbplatser. Dessa länkar är endast för informationssyfte. Eftersom vi saknar kontroll över innehållet på dessa webbplatser eller dess material ansvarar vi inte heller för dess innehåll. Vi ansvarar inte heller för skador eller förluster som skulle kunna uppstå vid användning av dessa länkar

Vår webbplats använder Google Analytics som ett hjälpmedel för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Denna information används i syfte att utvärdera besöksstatistik, exempelvis använder vi rapporter av besöken på webbplatsen för att förbättra innehåll, navigation och struktur.

Aktuellt

Paella med kungsräkor

 Frantzéns Paella med kungsräkorBjörn Frantzén berättar:

Jätteräkor är ofta rödlistade och bidrar till rena fördärvet av havskusterna. Se till att handla miljöcertifierade räkor till paellan så att du kan äta den med gott samvete. Hemma använder vi råris eller långkornigt ris i paellan, eftersom det innehåller mer näring och för att det inte påverkar blodsockret i samma höga grad som klibbigt, vitt ris.

 

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Paella med kungsräkor, rostad paprika och grillad citron

1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från råriset.

Ingredienser:

Räkor
500 g oskalade kungsräkor vildfångade och MSC-märkta
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
finrivet skal av 1/2 citron

Paella
2 dl råris
1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
1 g saffran (2 påsar)
1 tsk gurkmeja
1 dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong

Paprika
2 röda paprikor

Garnityr
2 citroner
1 dl grovhackad mynta
flingsalt

Gör så här:

Räkor
Snitta upp räkorna längs med ryggen, men inte hela vägen igenom (”butterfly”). Ta ur tarmen. Marinera räkorna med övriga ingredienser i minst 20 minuter. Stek dem hårt i 1–2 minuter per sida och salta dem.

Paella
Fräs lök och vitlök i olivoljan så att det blir mjukt. Tillsätt saffran och gurkmeja och fräs i någon minut. Rör i riset och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka in nästan helt. Häll i buljongen och koka tills riset är klart på medelvärme under lock.

Paprika
Halvera paprikorna, kärna ur dem och rosta i ugnen på 250 grader med skalet uppåt tills de blir helt svarta. Lägg dem i en plastpåse eller liknande så att det bildas kondens och de svalnar. Dra av det sotade skalet och skär paprikorna i mindre bitar.

Garnityr
Halvera citronerna och stek dem i en torr panna så att de får en karamelliserad snittyta.

Servering
Lägg räkor och paprika på riset och garnera med myntan. Låt varje person få en citronhalva att pressa över paellan.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.