Björn Franzéns smakrika och kolhydratfattiga recept

Med tillstånd av Stjärnkocken Björn Frantzén har vi den stora glädjen att presentera några goda och nyttiga, särskilt för oss överviktiga, lättlagade recept. Foto: Erik Olsson.

Björn Frantzén la grunden till sina gastronomiska kunskaper genom att arbeta på de främsta restaurangerna i Europa som Chez Nico och L´Arpege båda med tre Michelin stjärnor. 2008 öppnade han sin egen Restaurant Frantzén. Två år senare tilldelades han två stjärnor i Guide Michelin som nu har utökats med ytterligare en stjärna. Läs mer om hans Björns bravader här.

Läs mer om kocken med tre Michalinstjärnor i Björns bravader i köket.

Har du själv några tips, recept på god och nyttig mat för oss som bör tänka lite extra på det där med vikten så skicka mer än gärna in det till oss. Använd kontaktaformuläret.

Nu kan du koncentrera dig på tre kolhydratfattiga recept. Njut!

 

Wraps med ångad lax, grönsaker
och fetaost samt chiliyoghurt och guacamole

Här är en rätt med lite kryddighet, som passar utmärkt att göra hemma och ta med i utflyktskorgen. Sota fullkornsbrödet i en grillpanna, både för smakens och utseendets skull. Fullkornet och fibrerna i brödet hjälper här till att hålla en jämnare blodsockernivå. Rödkålen till är en vitaminbomb. 100 gram innehåller så gott som hela dagsbehovet av vitamin C.

 

 

Lax
500 g laxfilé utan skinn
1 dl salt
1 liter vatten

Tillbehör
8 fullkornstortillabröd, grillade
100 g fetaost, smulad
1 ask smörgåskrasse, klippt
2 dl basilikablad

Grönsaker
8 gröna sparrisar, ansade
1 morot 1/2 gurka, tunt hyvlad och lagd i isvatten
100 g rödkål, strimlad och lagd i isvatten
Chiliyoghurt 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade

Guacamole
2 mogna avokador 1 tomat, urkärnad och finhackad
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
salt
citronsaft
limesaft

Så här gör du

Lax
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar och rimma den i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme om det går men allra helst över natten.
Ånga eller ugnsbaka fisken på 100 grader i ugnen tills innertemperaturen är ca 45 grader. Bryt den i mindre bitar och krydda med salt.

Grönsaker
Förväll sparrisen i saltat vatten i 1–2 minuter.
Kyl av i isvatten, ta upp och skär den i grova bitar.

Hyvla moroten tunt på en mandolin och lägg i isvatten. Låt alla grönsaker rinna av på papper innan servering.

Chiliyoghurt B
landa yoghurt och chili och smaka av med salt och citronsaft.

Guacamole
Mosa avokadoköttet med en gaffel. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med limesaft och salt.

Servering
Fyll tortillabröden med lax, grönsaker, fetaost, krasse, basilika, yoghurtsås och guacamole.
1 portion innehåller ca 25 g kolhydrater, de kommer främst från tortillabrödet och yoghurten

Björn Frantzéns härliga Laxfjärilar. Foto: Erik Olsson

Ugnsbakade laxfjärilar med råris och lime- och ingefärsyoghurt

1 portion innehåller ca 30g kolhydrater, de kommer främst från råriset och yoghurten

Vi vill göra något mer av laxen och tillsätter syra, sälta och hetta. Nästan asiatiska
smaker, med all eldighet i kryddningen och med det där lilla extra som rosépepparen ger
av djup och sötma. Råris är vårt alternativ då det håller ett jämnare blodsocker. Ska det
vara lite elegantare väljer vi ett långkornigt vitt ris som också har bra egenskaper.

Lax
4 laxfjärilar à 150 g
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk riven ingefära
1 röd chilifrukt med eller utan kärnor, tunt skivad
2 citrongrässtjälkar, rivna på fint rivjärn
2 msk fisksås
1 msk krossad rosépeppar
1 msk rapsolja

Råris
4 portioner råris, kokat enligt förpackningens anvisningar svarta sesamfrön, rostade

Lime- och ingefärsyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk riven ingefära finrivet
skal av 1 lime

Lime
2 lime

Salt
flingsalt
limesaft

Så gör du

Lax
Marinera laxen i resten av ingredienserna i minst 20 minuter, gärna någon timme. Stek sedan laxen hårt på båda sidor så att den får bra färg. Kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Krydda med flingsalt.

Lime- och ingefärsyoghurt
Blanda ingredienserna. Smaka av med salt och limesaft.
Lime Halvera limerna och stek dem i en torr panna så att snittytorna blir karamelliserade.
Servering Toppa riset med sesamfrön.
Servera lax och ris med yoghurtsås och limehalvor.

 

 

Paella när den är som bäst? Foto: Erik Olsson

Paella med kungsräkor, rostad paprika och grillad citron

1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från råriset.

Jätteräkor är ofta rödlistade och bidrar till rena fördärvet av havskusterna. Se till att handla miljöcertifierade räkor till paellan så att du kan äta den med gott samvete. Hemma använder vi råris eller långkornigt ris i paellan, eftersom det innehåller mer näring och för att det inte påverkar blodsockret i samma höga grad som klibbigt, vitt ris.

Räkor
Snitta upp räkorna längs med ryggen, men inte hela vägen igenom (”butterfly”). Ta ur tarmen. Marinera räkorna med övriga ingredienser i minst 20 minuter. Stek dem hårt i 1–2 minuter per sida och salta dem.

Paella
Fräs lök och vitlök i olivoljan så att det blir mjukt. Tillsätt saffran och gurkmeja och fräs i någon minut. Rör i riset och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka in nästan helt. Häll i buljongen och koka tills riset är klart på medelvärme under lock.

Paprika
Halvera paprikorna, kärna ur dem och rosta i ugnen på 250 grader med skalet uppåt tills de blir helt svarta. Lägg dem i en plastpåse eller liknande så att det bildas kondens och de svalnar. Dra av det sotade skalet och skär paprikorna i mindre bitar.

Garnityr
Halvera citronerna och stek dem i en torr panna så att de får en karamelliserad snittyta.

Servering
Lägg räkor och paprika på riset och garnera med myntan. Låt varje person få en citronhalva att pressa över paellan.

Räkor
500 g vildfångade och MSC-märkta oskalade kungsräkor
1 röd chilifrukt, urkärnad och
finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
finrivet skal av 1/2 citron

Paella
2 dl råris
1/2 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
1 g saffran (2 påsar)
1 tsk gurkmeja
1 dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong

 Paprika
2 röda paprikor

Garnityr
2 citroner
1 dl grovhackad mynta
flingsalt