Webbplatsen använder cookies för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål och val.

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator. En permanent cookie ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionscookie lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare. Vi samlar inte in och sparar inte uppgifterna som överförs till vår hemsida.

Vår webbplats innehåller länkar till tredje parts webbplatser. Dessa länkar är endast för informationssyfte. Eftersom vi saknar kontroll över innehållet på dessa webbplatser eller dess material ansvarar vi inte heller för dess innehåll. Vi ansvarar inte heller för skador eller förluster som skulle kunna uppstå vid användning av dessa länkar

Vår webbplats använder Google Analytics som ett hjälpmedel för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Denna information används i syfte att utvärdera besöksstatistik, exempelvis använder vi rapporter av besöken på webbplatsen för att förbättra innehåll, navigation och struktur.

Aktuellt

Ugnsbakade laxfjärilar

Frantzéns LaxfjärilarBjörn Frantzén bjuder på ett nytt recept där han gör något mer av laxen och tillsätter syra, sälta och hetta.
Nästan asiatiska smaker, med all eldighet i kryddningen och med det där lilla extra som rosépepparen ger av djup och sötma.

Råris är vårt alternativ då det håller ett jämnare blodsocker. Ska det vara lite elegantare väljer vi ett långkornigt vitt ris som också har bra egenskaper.

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Ugnsbakade laxfjärilar med råris och lime- och ingefärsyoghurt

1 portion innehåller ca 30g kolhydrater, de kommer främst från råriset och yoghurten

Ingredienser

Lax
4 laxfjärilar à 150 g
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk riven ingefära
1 röd chilifrukt med eller utan kärnor, tunt skivad
2 citrongrässtjälkar, rivna på fint rivjärn
2 msk fisksås
1 msk krossad rosépeppar
1 msk rapsolja

Råris
4 portioner råris, kokat enligt förpackningens anvisningar
svarta sesamfrön, rostade

Lime- och ingefärsyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk riven ingefära
finrivet
skal av 1 lime

Lime
2 lime
Salt
flingsalt
limesaft

Så gör du

Lax
Marinera laxen i resten av ingredienserna i minst 20 minuter, gärna någon timme. Stek sedan laxen hårt på båda sidor så att den får bra färg. Kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Krydda med flingsalt.

Lime- och ingefärsyoghurt
Blanda ingredienserna. Smaka av med salt och limesaft.

Lime
Halvera limerna och stek dem i en torr panna så att snittytorna blir karamelliserade.

Servering
Toppa riset med sesamfrön.
Servera lax och ris med yoghurtsås och limehalvor.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.