Ugnsbakade laxfjärilar

Frantzéns LaxfjärilarBjörn Frantzén bjuder på ett nytt recept där han gör något mer av laxen och tillsätter syra, sälta och hetta.
Nästan asiatiska smaker, med all eldighet i kryddningen och med det där lilla extra som rosépepparen ger av djup och sötma.

Råris är vårt alternativ då det håller ett jämnare blodsocker. Ska det vara lite elegantare väljer vi ett långkornigt vitt ris som också har bra egenskaper.

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Ugnsbakade laxfjärilar med råris och lime- och ingefärsyoghurt

1 portion innehåller ca 30g kolhydrater, de kommer främst från råriset och yoghurten

Ingredienser

limesaft

Så gör du

Lax
Marinera laxen i resten av ingredienserna i minst 20 minuter, gärna någon timme. Stek sedan laxen hårt på båda sidor så att den får bra färg. Kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Krydda med flingsalt.

Lime- och ingefärsyoghurt
Blanda ingredienserna. Smaka av med salt och limesaft.
Lime Halvera limerna och stek dem i en torr panna så att snittytorna blir karamelliserade.

Servering
Toppa riset med sesamfrön.
Servera lax och ris med yoghurtsås och limehalvor.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.

Flera artiklar