Webbplatsen använder cookies för att förbättra webbplatsen för användaren, till exempel för att kunna anpassa en webbplats efter besökarens önskemål och val.

En cookie är en liten textfil som lagras på din dator. En permanent cookie ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionscookie lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionscookies försvinner när du stänger din webbläsare. Vi samlar inte in och sparar inte uppgifterna som överförs till vår hemsida.

Vår webbplats innehåller länkar till tredje parts webbplatser. Dessa länkar är endast för informationssyfte. Eftersom vi saknar kontroll över innehållet på dessa webbplatser eller dess material ansvarar vi inte heller för dess innehåll. Vi ansvarar inte heller för skador eller förluster som skulle kunna uppstå vid användning av dessa länkar

Vår webbplats använder Google Analytics som ett hjälpmedel för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Denna information används i syfte att utvärdera besöksstatistik, exempelvis använder vi rapporter av besöken på webbplatsen för att förbättra innehåll, navigation och struktur.

Aktuellt

Wraps med ångad lax

 Här är en rätt med lite kryddighet, som passar utmärkt att göra hemma och ta med i utflyktskorgen. Sota fullkornsbrödet i en grillpanna, både för smakens och utseendets skull.

Fullkornet och fibrerna i brödet hjälper här till att hålla en jämnare blodsockernivå. Rödkålen till är en vitaminbomb. 100 gram innehåller så gott som hela dagsbehovet av vitamin C.

Recept hämtat ur Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk utgiven på Norstedts förlag. Fotograf är Erik Olsson. Apnéföreningen har Björn Frantzéns och för­lagets tillstånd att publicera recepten.

Wraps med ångad lax, grönsaker och fetaost samt chiliyoghurt och guacamole

1 portion innehåller ca 25 g kolhydrater, de kommer främst från tortillabrödet och yoghurten

Ingredienser

Lax
500 g laxfilé utan skinn
1 dl salt
1 liter vatten

Tillbehör
8 fullkornstortillabröd, grillade
100 g fetaost, smulad
1 ask smörgåskrasse, klippt
2 dl basilikablad

Grönsaker
8 gröna sparrisar, ansade
1 morot 1/2 gurka, tunt hyvlad och lagd i isvatten
100 g rödkål, strimlad och lagd i isvatten
Chiliyoghurt 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade

Guacamole
2 mogna avokador 1 tomat, urkärnad och finhackad
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk olivolja
salt
citronsaft
limesaft

Så här gör du

Lax
Vispa ihop salt och vatten. Skär fisken i 4 bitar och rimma den i lagen i 8 minuter, häll av lagen och torka fisken helt torr. Låt vila i kylen i minst 10 minuter, gärna 1 timme om det går men allra helst över natten.
Ånga eller ugnsbaka fisken på 100 grader i ugnen tills innertemperaturen är ca 45 grader. Bryt den i mindre bitar och krydda med salt.

Grönsaker
Förväll sparrisen i saltat vatten i 1–2 minuter.
Kyl av i isvatten, ta upp och skär den i grova bitar.

Hyvla moroten tunt på en mandolin och lägg i isvatten.
Låt alla grönsaker rinna av på papper innan servering.

Chiliyoghurt
Blanda yoghurt och chili och smaka av med salt och citronsaft.

Guacamole
Mosa avokadoköttet med en gaffel. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med limesaft och salt.

Servering
Fyll tortillabröden med lax, grönsaker, fetaost, krasse, basilika, yoghurtsås och guacamole.

Mer om Björn Frantzén och varför Apnéföreningarna publicerar recept.